Бидете внимателни: Oваа храна сите ја сакаме, а не сме свесни колку лошо влијае на нашиот организам

Бидете внимателни: Oваа храна сите ја сакаме, а не сме свесни колку лошо влијае на нашиот организам

10. 07. 2019.

Постојат многу видови на храна кои под одредени услови можат да бидат причина за главоболка.

Постојат многу видови на храна кои под одредени услови можат да бидат причина за главоболка.

Ако сте и вие меѓу оние кои често или барем понекогаш ги мачи мигрена сигурно ќе ве заинтересираат податоците на најновите истражувања.

Општо земено, најнегативно влијаат:

Сирења – кои долго стојат и други намирници кои содржат тирамин: црвено вино и други алкохолни пијалоци, месни производи и друго.

Алкохол – протокот на крв во мозокот се зголемува додека пиете алкохол и тоа може да биде ,,активатор” за почеток на главоболка. Значи – црвено вино, пиво, виски и шампањ се, според експертите, најчести почетници на оваа досадна болест.

Додатоци во исхраната – разни адитиви. Адитивите на намирниците обезбедуваат подолга трајност и стабилност. Тие, сепак, можат да бидат причина за главоболки.

Ладни намирници – можеби не сте знаеле дека на некои луѓе ладната храна влијае неповолно, предизвикувајќи им главоболки.

Голема е веројатноста дека тоа ќе се случи ако вашето тело е веќе загреано, на пример со физичка активност или со надворешни високи температури. Болката тогаш се јавува во горната половина од главата и трае од неколку секунди до неколку минути. Истражувањата покажуваат дека повеќе од 90 проценти од луѓето кои страдаат од хронична мигрена имаат чувствителност кон сладолед и други студени супстанци.

Останати намирници кои предизвикуваат главоболка:

- кикирики, путер од кикирики, ореви

- пица

- чипс

- пилешки црн дроб

- пушена риба

- домашни крофни, колачи и леб

- десерти кои содржат сирење

- суво овошје

- супа со месни адитиви

- јогурт

- кофеин кој го има во чоколадо, какао, кафе, чај

- вештачки засладувачи

извор: denar.mk