Плата до 3.000 евра: Факултет не е потребен, а работа за овие работни позиции секогаш има

Плата до 3.000 евра: Факултет не е потребен, а работа за овие работни позиции секогаш има

17. 07. 2023.

Работодавачите од соседна Србија алрмираат дека овој период е многу тешко да се дојде до работник, нешто слично како и кај нас, особено што голем број луѓе заминуваат на работа во некои од туристичките центри.

Работодавачите од соседна Србија алрмираат дека овој период е многу тешко да се дојде до работник, нешто слично како и кај нас, особено што голем број луѓе заминуваат на работа во некои од туристичките центри. 

Иако дневниците на градилиштата одат и до 50 евра, на градилиштата има се помалку домашни работници. Недостигот од работна сила влијае и на угостителскиот сектор, предупредуваат од Синдикатот на работодавачи. Очекувано, летната сезона на море привлекува голем број наши луѓе, бидејќи заработката е неколкукратно поголема.

Јелена Јевтовиќ од Синдикатот на работодавачи на Србија и Милош Турински од Инфостуд објаснуваат за РТС зошто „сезонските“ се одлучуваат да работат во странство и дали заработувачката е единствениот мотив.

Одговарајќи на прашањето колку работници недостасуваат, Јевтовиќ посочува дека тоа зависи од местото и потребите кои се разликуваат по хотели, кафулиња, кафулиња.

„Но, во секој случај, недостасуваат многу работници, а работодавците едноставно наоѓаат различни начини да ги добијат“, рече таа.

Градежни работи и берење овошје

Кога станува збор за сезонските работници, дневниците на градилиштето одат и до 50 евра, а берењето овошје е голем проблем за работната сила.

Турински вели дека, кога станува збор за берење овошје, дневниците останале исти како лани, од 2.500 до 6.000 динари, што е 50 евра.

А за градежништвото 50 евра е дневницата околу која кружиме, но тоа се дневниците што ни се зад нас последните година-две, а кои останаа на исто ниво“, рече тој.

Според него, работодавачите навистина се трудат да бидат конкурентни на Западот во однос на платите, но тоа е уште далеку.

Српски работодавци и конкуренција

Јелена Јевтовиќ исто така забележува дека готвачите и келнерите овде можат да заработат поголеми суми, како во регионот.

Работодавачите се трудат, покрај платата, да понудат сместување и храна, можеби двојно повеќе од работното време, се трудат повеќе да ги задоволат потребите, токму затоа што им е важно бизнисот да им функционира“, рече Јевтовиќ.

„На пример, ако зборуваме за брегот и работиме во угостителството, готвачите можат да заработат до 3.000 евра, келнерите 2.000 евра и повеќе, хостесите од 1.000 до 1.500 евра, а тоа се сезонски работи“, додава Турински.

Целиот текст е на faktor.mk