Vrabotuvanje.com - Совети за барање работа и кариера
Сподели
Tweet
Сподели

Совети за барање работа и кариера

Повеќе

Советите на порталот Vrabotuvanje.com.mk се осмислени во две категории: работодавци, работобаратели и совети од правник. Целта е да и понудиме на секоја група низа совети во нејзината област на интерес. Така, работобарателите можат да се информираат за теми како што се аплицирање за работа, селективен процес, управување со кариера, како и да прочитате позитивни искуства од корисники кои успешно пронашле работа преку Vrabotuvanje.com.mk. Работодавците можат да најдат различни совети на тема: избор на вработени, мотивација на вработените и мојот бизнис. Работобарателите можат во рубриката “Совет од правник“ да прочитаат совети од нашиот правник поврзани со работниот однос, правото на годишен одмор, право на боледување и право на породилно отсуство, престанок на работниот однос и други актуелни прашања поврзани со проблеми за добивање отпремнина и пензија. Советите вклучуваат конкретни примери за тоа како треба да изгледа едно CV, како и бројни психолошки вежби и тестови. Ве интересира како треба да изгледа една препорака? Како да напишете квалитетна молба за вработување? Сето тоа можете да го дознаете преку нашите совети. Ако сакате да дознаете уште повеќе, можете да се претплатите на newsletter-от за работобаратели или newsletter-от за работодавци и да бидете во тек со најновите вести и огласи за вработување и да ги следите најновите пракси и актуелности на пазарот на трудот. Вежбите и тестовите ќе ви помогнат да откриете дали сте под стрес, како всушност изгледа едно психолошко тестирање и како да се однесувате кога за прв пат ви прават психолошко тестирање.

Најнови Најчитани
 • 3 трикови со кои ќе „распалите“ на секое интервју 3 трикови со кои ќе „распалите“ на секое интервју

  Оној момент пред самото интервју и секундите пред да седнете на "жешкото столче" може да направат да изгледа како времето да запрело. Никој не ги сака, но за жал интервјуата се клучен дел од потрагата за работа.

 • 5 обврски што секој работодавач мора да ги почитува 5 обврски што секој работодавач мора да ги почитува

  Според Законот за работни односи постојат неколку обврски што секој работодавач ги има кон својот вработен и истите тие треба да ги почитува.

 • Право на паричен надомест за време на невработеност Право на паричен надомест за време на невработеност

  Право на паричен надоместок има невработено лице што било во работен однос најмалку 9 месеци непрекинато, или 12 месеци со прекин во последните 18 месеци, пред престанокот на работниот однос.

 • Права на практикантот за време на праксата Права на практикантот за време на праксата

  Доколку не сте во работен однос, не сте постари од 34 години и имате завршено минимум основно образование, ги исполнувате правата за да бидете практикант во одредена компанија или институција.

 • Се што треба да знаете за конкурентската клаузула Се што треба да знаете за конкурентската клаузула

  Ако работникот при своето работење или во врска со работата се здобива со технички, производни или деловни знаење и деловни врски, може во договорот за вработување, работникот и работодавачот, да договорат забрана за вршење на конкурентско дејствување по престанувањето на работниот однос (конкурентска клаузула).

Vrabotuvanje.com.mk користи колачиња (анг. cookies) за да ви овозможи подобро корисничко искуство. Со продолжување на прегледувањето на страницата се согласувате со употребата на колачиња. Повеќе за тоа можете да прочитате овде